Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τα busy bags... ...ή αλλιώς σακουλάκια απασχόλησης

Τα busy bags...
...ή αλλιώς σακουλάκια απασχόλησης 
(τς τς τι μετάφραση!!!)

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή της νηπιαγωγού. Εκτός των προφανών λόγων που όλοι γνωρίζουμε υπάρχει για μένα κι ένας ακόμα. Καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα που υπό συνθήκες σχολικού έτους δεν είχαν καμία πιθανότητα. Κάθε καλοκαίρι μου τη δίνει και με κάτι άλλο και κάποιες φορές (τις περισσότερες δηλαδή…)αυτό το κάτι άλλο έχει να κάνει με το νηπιαγωγείο! Φέτος είναι αυτό εδώ το μπλογκ. Πέρυσι ήταν το καλοκαίρι των busy bags.
Τα ανακάλυψα χαζεύοντας σε ξένα εκπαιδευτικά και μαμαδίστικα sites και blogs.
Ένα ζήτημα που με κουράζει μέσα στην τάξη είναι το πώς να διαχειριστώ αυτά τα παιδιά που τελειώνουν πολύ γρήγορα αυτό που κάνουν και ενώ υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι να τελειώσουν όλοι την αντίστοιχη εργασία, αυτά με ζαλίζουν με το ‘’και τώρα τι να κάνω;;;’’ ή μη έχοντας άλλη απασχόληση αρχίζουν να ‘’πειράζουν’’ τους άλλους, ή να παίζουν από δω κι από κει δημιουργώντας τη γνωστή βαβούρα. Οι δασκάλες και οι νηπιαγωγοί λοιπόν που διάβασα, αλλά και οι μαμάδες φτιάχνουν αυτά τα busy bags με σκοπό να κρατήσουν για λίγο τα παιδιά τους απασχολημένα και ήσυχα σε μικρές ατομικές δραστηριότητες. Όποιος τελειώνει γρήγορα, μπορεί να διαλέξει ένα σακουλάκι και να απασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα καλά και ήσυχα, και μετά να μαζέψει τα πραγματάκια στο σακουλάκι και να πάρει άλλο και ούτω καθ εξής...
Είναι εύκολα να τα φτιάξεις. Εγώ έφτιαξα μερικά αλλά όχι όμως τόσα πολλά που πραγματικά θα μου έλυναν το συγκεκριμένο πρόβλημα. (Όπως φαντάζεστε για να τα χρησιμοποιήσεις έτσι μέσα στην τάξη πρέπει να φτιάξεις μεγάλο αριθμό). Παρ΄όλα αυτά όμως τα χρησιμοποίησα ωραιότατα σε μια μικρή γωνιά (για 2ή 3 παιδιά) που έστησα στην τάξη μου. Πρέπει μία φορά να τα παρουσιάσεις σε όλη την oμάδα, για να καταλάβουν όλοι πώς παίζεται και να επιμείνεις ιδιαίτερα και στο μάζεμά τους.
Ιδού λοιπόν ποιά έφτιαξα και πραγματικά άρεσαν πολύ στα παιδιά!

Μπουκαλάκια παρατήρησης:
Διαλέγεις μικρά αντικείμενα, καμιά 15αριά, τα στήνεις και τα βγάζεις όλα μαζί μια ωραία φωτογραφία, την οποία εκτυπώνεις και πλαστικοποιείς.
Γεμίζεις ένα μπουκαλάκι νερού με ρύζι και βάζεις μέσα και τα ψιρικοκό αντικείμενα που διάλεξες, το κλείνεις, βάζεις και λίγη χαρτοταινία στο πώμα μη γίνει κανένα ατύχημα και βρεθείς να μαζεύεις και τα ρύζια απ΄τα πάτωμα…
Χρειάζεσαι και μαρκαδόρο ασπροπίνακα και σφουγγαράκι για να σβήνει…
Όλα μαζί τα βάζεις σε σακουλάκι με zip (αυτά του ΙΚΕΑ κάνουν τέλεια).
Το παιδί γυρίζει το μπουκαλάκι του και όποιο αντικείμενο βλέπει το κυκλώνει στην πλαστικοποιημένη εικόνα και προσπαθεί να τα ανακαλύψει όλα.
Αν φτιάξεις 2-3 τέτοια είναι super!!!


Επειδή είμαι σε διακοπές...όλα γίνονται με άργό ρυθμό ...
Οπότε τα υπόλοιπα busy bags ...αργότερα!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου