Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Γωνιά...μπαλαντερ



Γωνιά μπαλαντέρ…

Στην τάξη μας έχουμε μια γωνιά…μπαλαντέρ. Μιά μεγαλούτσικη γωνιά. Συνήθως στην αρχή της χρονιάς ξεκινάει ως γωνιά-σπιτάκι, αλλά αργότερα, κάποιες φορές αλλάζει όνομα και μορφή, ανάλογα με το θέμα που επεξεργαζόμαστε εκείνη την περίοδο, αλλά  και κάποιες φορές άσχετα μ΄αυτό, απλά για να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών (και το δικό μας,ενίοτε…).

Το ιδανικό μου θα ήταν κάθε μήνα να αλλάζει αυτή η γωνιά, αλλά λόγω διαφόρων δυσκολιών ποτέ δε μού΄χει κάτσει αυτός ο στόχος…
Ο καλύτερος τρόπος για να στηθεί η καινούργια γωνιά, είναι να το κάνεις μαζί με τα παιδιά, μέσα από ένα μικρό project. Αυτό σημαίνει διαδικασίες όπως: Τι γωνιά θα θέλατε να φτιάξουμε;(προετοιμαστείτε και για ιδέες του τύπου..λούνα παρκ, χειρουργείο κλπ) Τι μπορούμε να βάλουμε σ΄αυτή τη γωνιά; Φτιάξε λίστες... Ποιος έχει να φέρει τα διάφορα που θα πούνε;;Κατασκεύασε μαζί με τα παιδιά και διάφορα αξεσουάρ που χρειάζονται... Πώς θα παίζουμε εκεί (ρόλοι); Πόσοι; Φτιάξε μαζί με τα παιδιά τις σχετικές ταμπελίτσες…Πώς θα την ονομάσουμε;;;Φτιάξε κι άλλη ταμπελίτσα…
Μετά πήγαινε στο σχόλασμα στη μικρή αποθήκη…(άλλη πονεμένη ιστορία…) και ψάξε κάτω από μπόγους, σακούλες, κούτες κλπ, ισορροπώντας στο ένα πόδι (το γνωστό η πιρουέτα της νηπιαγωγού…)να βρείς ό,τι έχεις σχετικό που ταιριάζει με την καινούργια γωνιά και που φυλάς από χρόνια (και μην ξεχνιόμαστε… αν θέλουμε να πετάξουμε και τίποτα…ουπς…πρωτόκολλο καταστροφής...)
Μετά κουβάλα τα στην τάξη σου, σπρώξε, τράβα, στρίμωξε, σύρε, κρέμασε, ξεκρέμασε…και ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!! Η γωνιά σου είναι έτοιμη!!!!!!
.....................................................................................
Ξέρω ότι ακούγεται ψιλομαζοχισμός. Γι΄αυτό σας λέω δεν το κάνουμε και τόσο συχνά…Όμως όσες φορές το έχουμε κάνει άξιζε τον κόπο!

(Η οργανωμένη αυτή συνάδελφος που παρακολουθώ στο prekinders φαίνεται ότι κάνει κάτι παρόμοιο και σε κουτιά (prop boxes τα λέει) αποθηκεύει τα σχετικά αξεσουάρ κάθε θεματικής γωνιάς, πράγμα για το οποίο…respect!!!!!!!!!!και μακάρι κάποτε να βρω τα κουράγια να το κάνω κι εγώ…και ακολούθως και το χώρο να τα αποθηκεύσω!!!!!!!!)
......................................................................................
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει φωτογραφίες από όλες τις γωνιές που έχουμε στήσει στη γωνιά μπαλαντέρ, βλέπετε δεν ήξερα ότι θα γίνω μια blogger κάποτε…
Αυτές που θυμάμαι είναι:
  • ·         Σπιτάκι –το κλασικό…
  • ·         Μανάβικο
  • ·         Σούπερ Μάρκετ
  • ·         Καφενείο
  • ·         Ταχυδρομείο
  • ·         Ιατρείο
  • ·         Εργοστάσιο παιχνιδιών
  • ·         Σχολείο
  • ·         Γωνιά διαστήματος
  • ·         Κομμωτήριο (το κομμωτήριο αναβαθμίστηκε! Είναι μια πολύ μικρή μόνιμη γωνιά στην τάξη μας -2 παιδιά, γιατί έχει αποδειχτεί η ΤΕΛΕΙΑ γωνιά, που κάθε νηπιαγωγός θέλει να έχει  στην τάξη της!!!Τόσο ήσυχη και τόσο ευχάριστη!!!...)


Στο παρά τρίχα φέτος δεν πρόλαβα να στήσω και τη γωνιά παλάτι-κάστρο που ήθελα...ήταν αυτό το πριγκηπο-παραμυθο-θέμα που θα ταίριαζε τέλεια!!!Αλλά μας πρόλαβε το…Πάσχα και πάει το project
Επίσης ένα άλλο μου όνειρο…είναι να φτιάξω κάποτε μια γωνιά…ζεν...Αλήθεια το ΄χω σκεφτεί πώς θα είναι…
...................................................................................

Να εδώ κάποιες φωτο για να πάρετε μια ιδέα και θα ήθελα κάποτε να γράψω λίγο περισσότερα για κάθε μια…. 



Σπιτάκι
  



                                                                             
Καφενείο

 
Ιατρείο

Δημοτικό σχολείο


Σούπερ μάρκετ

Κομμωτήριο




                                                                                 
Το φετινό μου καμάρι-Διαστημική Γωνιά





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου