Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Επιτραπέζια παιχνίδια στο νηπιαγωγείο.



Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας πολύ ωραίος και διασκεδαστικός τρόπος για να εξασκούν τα παιδιά  τις μαθηματικές τους δεξιότητες, αλλά και για να μαθαίνουν να παίζουν μαζί σε μικρές ομάδες, να περιμένουν τη σειρά τους και να συνεργάζονται .
Εγώ στο νηπιαγωγείο χρησιμοποιώ  επιτραπέζια του εμπορίου αλλά και κάποια που έχω φτιάξει μόνη μου ή που έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά. Πολλά από αυτά κατά τη διάρκεια της χρονιάς συνδυάζονται με τα θέματα που επεξεργαζόμαστε εκείνη την περίοδο.
Mερικά από τα επιτραπέζια του εμπορίου που έχουμε στην τάξη μας.

Η διαδικασία: Πρώτα  εξηγώ το παιχνίδι και το παίζουμε στην παρεούλα όλοι μαζί όσες φορές είναι απαραίτητο μέχρι τα παιδιά να το καταλάβουν. Μετά το παιχνίδι μπαίνει στη γωνιά των επιτραπέζιων παιχνιδιών και τα παιδιά το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων. Πάνω σε κάθε κουτί πρέπει να φαίνεται καθαρά πόσα παιδιά μπορούν να παίξουν με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Επίσης τα επιτραπέζια μπορούν να τα δανείζονται παράλληλα με τη λειτουργία της Δανειστικής βιβλιοθήκης. Αρέσει πολύ στα παιδιά (ελπίζω και στους γονείς τους...)να τα παίρνουν στο σπίτι για να τα παίζουν και με την οικογένειά τους.
 Κατά τη διάρκεια της χρονιάς εναλλάσσονται διάφορα επιτραπέζια στη γωνιά ,ανάλογα με τα θέματα και τις μαθηματικές ή άλλες έννοιες που επεξεργαζόμαστε.

Memory

Ένα από τα πρώτα και πιο απλά επιτραπέζια που χρησιμοποιώ είναι τα memory.Ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που θέλουμε να έχει το παιχνίδι μπορούμε να αφαιρούμε ή να προσθέτουμε ζευγάρια εικόνων ή να χωρίζουμε τις κάρτες σε 2 ή περισσότερα κουτάκια και να παίζουν έτσι πιο πολλές μικρές ομάδες παιδιών.Ο καλύτερος αριθμός παικτών είναι 2 παίκτες αρχικά, αλλά αργότερα μπορούν και 3 ή 4.
Eίναι πολύ εύκολο να φτιάξει κανείς δικό του memory. Διαλέγεις και εκτυπώνεις διπλές  τις φωτογραφίες που θέλεις, τις κολλάς σε μονόχρωμα χαρτόνια, τις πλαστικοποιείς και… έτοιμο!
Να κάποια από τα memory που έχω φτιάξει:
Μemory με μαμάδες και παιδιά

Memory με τα χειμωνιάτικα ρούχα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου