Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Επιτραπέζιων...συνέχεια...



Επιτραπέζια με ζάρι


Τα επιτραπέζια που φτιάχνω συνήθως βασίζονται στη λογική της επίτευξης ενός στόχου, που συνήθως είναι να φτάσει ο παίκτης στο τέρμα κάποιας ‘’διαδρομής’’. Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν σημάδια για να αντιστοιχούν στα ‘’βήματα’’ που θα κάνει ο παίκτης, σύμφωνα με κάποιο ζάρι .Επίσης υπάρχουν κάποιες ‘’βοήθειες’’ στον παίκτη και κάποια εμπόδια για να προσθέτουν το απαραίτητο suspense.
Lets see….

.......................................................................................
                                                   






































Aυτό  είναι ένα από τα πιο παλιά μου. Το παιχνίδι το φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά. Είναι δύο αστροναύτες που ξεκινούν από τη Γη και θέλουν να φτάσουν στο Φεγγάρι. Ό,τι αριθμό δείχνει το ζάρι, τόσα βήματα προχωράει ο παίκτης και αν πέσει σε αστεράκι έχει μια βοήθεια…(διαλέξτε τι μπορεί να είναι η βοήθεια μαζί με τα παιδιά -έχουν τέλειες ιδέες και όχι τις τόσο πεζές, τις δικές μας…) Στο ζάρι μπορείς να βάλεις απλώς αριθμούς που γνωρίζουν ή τελίτσες ή γραμμούλες …ή …ή…ή…και αν είσαι κ λίγο σπαστική νηπιαγωγός όπως εγώ μπορείς να βάλεις κ τίποτα κακό ..................................







........ ας πούμε ένα
ή κάτι τέτοιο…  ,

 που όποιος το τύχει χάνει τη σειρά του…
Τα ζάρια τα φτιάχνουμε από κάτι πλαστικές χάντρες σε σχήμα κύβου, κολλώντας στις πλευρές τους αυτοκόλλητες μικρές ετικετούλες



      
...........................................................................................
Φέτος ασχοληθήκαμε με ένα project για το διάστημα.Το γουστάρω πολύ αυτό το θέμα όπως βλέπετε… Αυτά τα επιτραπέζια τα έφτιαξαν τα παιδιά μόνα τους  (εντελώς!!!!) εμπνευσμένα από το παραμύθι 




 Το story όπως το αποφάσισαν τα παιδιά μετά από τη σχετική συζήτηση είναι να πηγαίνουν δύο παίκτες με δυο σκάλες στο φεγγάρι, να έχουν οι δύο σκάλες ίσο αριθμό σκαλιών …(αυτό είχε φοβερό ενδιαφέρον να παρατηρείς πώς προσπαθούσαν να το πετύχουν), να υπάρχουν και 1-2 βοήθειες και 1-2 δυσκολίες σε κάποια σκαλιά για κάθε παίκτη κλπ. Ιδού το αποτέλεσμα:







Τα πλαστικοποιήσαμε και τα πήραν σπίτι για να τα παίζουν ή και για soupla.(2 σε 1!)


........................................................................................

                                                  


Αυτό είναι ένα άλλο επιτραπέζιο  αντίστοιχης λογικής. Σκοπός είναι να δούμε σε ποιο σπίτι θα μοιράσει πρώτα τα δώρα ο Άγιος Βασίλης. Όταν πέφτεις σε καρδούλα ξαναρίχνεις το ζάρι και όταν πέφτεις σε μαύρο δώρο… είναι η ώρα που…κλαις, μουτρώνεις κ λες ‘’δεν παίζω άλλο’’  γιατί το δώρο του έπεσε του Α.Β. απ το έλκηθρο και ο παίκτης ξαναρχίζει απ΄ την αρχή.   Αχχχχ …. Μια νηπιαγωγός  provocateur!!!!

                                                          
............................................................................................

Λίγο πιο σύνθετα είναι αυτά τα επιτραπέζια που έχουν και κάποιες κάρτες.
Αυτά ακολουθούν την ίδια λογική όπως αυτά που σας έδειξα πριν, όμως έχουν και κάποιες κάρτες που όταν σου τύχει κάποιο συγκεκριμένο ζάρι , σηκώνεις μία κάρτα από ένα πακετάκι κλειστές κάρτες και πηγαίνεις στο αντίστοιχο σημείο στο ταμπλό, όπου εικονίζεται αυτό που δείχνει η κάρτα σου….Πολύπλοκο;;;;;Δε νομίζω!!!!Μην το ακούτε έτσι…όταν το παίξεις είναι μια χαρά και αρέσει πολύ και στα παιδιά γιατί εμπεριέχει και το στοιχείο της έκπληξης….



Πάλι Διάστημα!!! Εεε ΟΧΙ!!!! Άλλο θέμα δεν κάνει αυτή η νηπιαγωγός;;;;
Αυτό είναι ένα τέτοιο. Δύο  παίκτες. Σκοπός ξεκινάνε από τη Γη και ταξιδεύουν σε όλους τους πλανήτες και κατάκοποι και κατακουρασμένοι επιστρέφουν στο τέλος πίσω στη Γη. Παίζει βέβαια να τους πάρει όσο πήρε τον Οδυσσέα να γυρίσει στην Ιθάκη και λίγο παραπάνω αλλά τα νήπια έχουν πολύ σχετική αίσθηση του χρόνου  οπότε τα παραμυθιάζω άνετα!!!
Έχει κάρτες με τα ονόματα των πλανητών…(…spooky….) τα οποία είναι γραμμένα και πάνω σε κάθε πλανήτη…και όταν σου τύχει το ζάρι με ένα συγκεκριμένο σκιτσάκι που έχεις κάνει σε μία πλευρά πχ διαστημόπλοιο, πρέπει να σηκώσεις μια κάρτα και να πας στον πλανήτη που σου λέει…Ψιλοτρέχα γύρευε, όμως όλα δίνουν την  ευκαιρία στα μικρά να αλληλοβοηθηθούν , να συγκρίνουν λέξεις  κ ότι άλλο νομίζουν….




Και αυτό είναι τέτοιο. 



Είναι εμπνευσμένο από το παραμύθι του Ευγένιου ‘’Το ποντικάκι που ήθελε ν΄ αγγίξει ένα αστεράκι’’. Παίζεται με τον ίδιο τρόπο μόνο που εδώ στο ζάρι δεν προχωράς με αριθμούς αλλά με χρώματα. Οι κάρτες που έχω φτιάξει αντιστοιχούν σε αυτά που υπάρχουν στο δέντρο και συναντούσε το ποντικάκι καθώς ανέβαινε…

EXTRA KINDER ΕΚΠΛΗΞΗ!!
Υπάρχει κι ένα μικρό αστεράκι glitter που του έχω κολλήσει λίγο χρατς χρατς από πίσω και όποιος από τους 2 παίκτες φτάσει πρώτος στη κορυφή έχει τη χαρά κ την τιμή!!! να το κοτσάρει στην κορυφή του δέντρου. (…Τώρα που το σκέφτομαι,  αυτό το επιτραπέζιο είναι καλύτερα να το παίζει ένας μόνος του…)

................................................................................


                                                     
Ένα άλλο πολύ απλό χριστουγεννιάτικο επιτραπέζιο είναι αυτό:






Εδώ ο κάθε παίκτης έχει το δικό του δέντρο.Πάνω σε κάθε δέντρο έχει κάποια σημαδάκια-τελίτσες, και πάνω σ΄αυτές ο κάθε παίκτης τοποθετεί τα στολίδια του.Το ζάρι έχει επάνω χρώματα ή και σχήματα και ό,τι σου τύχει πρέπει να βάλεις στο δέντρο σου και το αντίστοιχο στολιδάκι. Κερδίζει όποιος στολίσει πρώτος το δέντρο του και βάζει και αστεράκι στην κορυφή. Μπορεί να παιχτεί και με ένα δέντρο ,όπου και οι δύο παίκτες προσπαθούν να το στολίσουν συνεργατικά.


...............................................................................


Τhats all folks !!!Έξω  έχει 40-50 βαθμούς, δεν ξέρω, γράφω σ΄ένα laptop που καίει με τη βοήθεια ενός απλού , απλούστατου ανεμιστήρα…Mήπως, λέω μήπως δεν είμαι και πολύ στα καλά μου;;;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου