Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Η χρωματιστή ζωή μας...

Πώς περάσαμε αυτή τη βδομάδα;

Εμείς αυτή τη βδομάδα βαφτίσαμε το κουκλάκι της τάξης μας….


εδώ φτιάχνουμε τα γλυκάκια για να μοιράσουμε στους καλεσμένους μας...


τρελό ζαχαροπλαστείο...
παράλληλα ασχολούμαστε με το όνομά μας…., και με τα χρώματα….ως εκεί το ΄χω φτάσει…
....................................................................................

(Και ολίγη αυτοκριτική, βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που ανεβάζουν οι συνάδελφοι...:Μήπως, λέω μήπως έχω μείνει λίγο πίσω;;;)
..................................................................................
Σχετικά με τα χρώματα τώρα…

Πειράματα…(απ΄τα΄αγαπημένα μου…)

Η μέθοδος για κάθε πείραμα που κάνουμε στην τάξη, είναι πάντα η ίδια:

  • Παρουσιάζω τα υλικά μας και λέω τι θα κάνουμε (το σωστό θα ήταν και το γιατί; …αλλά δεν είμαι και πάντα και τοοοόσο σωστή…)
  • Τα μικρά διατυπώνουν υποθέσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι…(εδώ για μένα είναι the best part…)
  • Κάνουμε τα μαγικά μας…
  • Παρατηρούμε τι συνέβη τελικά και ποιές από τις υποθέσεις μας επαληθεύτηκαν…
  • Και κάποιες φορές καταγράφουμε το πείραμά μας…


Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία,αυτή τη βδομάδα, κάναμε αυτό το πείραμα…

1ο πείραμα: Φτιάξαμε χρωματιστά νερά (τα βασικά χρώματα, δηλαδή…), ξεβάφοντας λίγο χαρτί γκοφρέ μέσα σε κάθε ποτηράκι, και μετά μαντέψαμε τι θα γίνει αν ανακατέψουμε μεταξύ τους δυο χρώματα; Καταγράψαμε τις υποθέσεις μας..και μετά το κάναμε για να δούμε….

Και μια καταγραφή της ανάμιξης μπλέ- κίτρινο...


 Προέκταση: μπορούν να το κάνουν και μόνα τους χρησιμοποιώντας νερομπογιές ή μικρά σβωλαράκια πλαστελίνης…

Και αυτό ελπίζω να κάνουμε την ερχόμενη βδομάδα:
2ο πειραμα: Παρόμοιο με το προηγούμενο , μόνο που τώρα μας ενδιαφέρει και το πώς θα αναμιχθούν τα δύο χρώματα μεταξύ τους. (Επειδή δεν έχω πάντα τη δυνατότητα να τραβήξω και φωτογραφίες, το πείραμα αυτό μπορείτε να το δείτε εδώ. Απλά κάνεις τα ποτηράκια συγκοινωνούντα δοχεία μέσω λίγου χαρτιού κουζίνας….και πρέπει να έχεις και μεγαλύτερη υπομονή μέχρι να ενωθούν τα δύο χρώματα και να προκύψει το τρίτο…τα χρώματα ''ταξιδεύουν'' μέσα απ΄το χαρτί κουζίνας….και...νάτο το μαγικό!!!

..............................................................................................
Όμως αυτή την εβδομάδα έγινε και το εξής τέλειο…Ένα απωθημένο μου όνειρο που έγινε… a dream came true!!!

Ένα από τα απωθημένα μου, λοιπόν, είναι αυτή η τέλεια γωνιά που στα ξένα sites αναφέρεται ως sensory bin ή sensory table που μπορείτε να βρείτε άπειρα πράγματα στο internet (όπως αυτά εδώ απ΄το αγαπημένο μου αυτό site ) ,και που φέτος επιτέλους και μπράβο μου!!!, έκανα την αρχή με αφορμή αυτή την χρωματοκατάσταση των ημερών στο νηπιαγωγείο…

Ελλείψει πιο εξειδικευμένης κατασκευής, ανέσυρα από το παλιό αποθηκάκι ένα πλαστικό ρηχό κουτί απ΄το IKEA, πήρα και δυό παλέτες-αυγοθήκες, και κάτι πλαστικά σφηνάκια από νοστιμότατα γλυκάκια που μας κέρασε ένα πιτσιρίκι που γέννησε η μανούλα του προχτές… και  κάτι σταγονόμετρα από το φαρμακείο και ένα άλλο πλαστικό κουβαδάκι για να αδειάζουν ό,τι περισσεύει από τα πειράματά τους…και ΙΔΟΥ!!! Η νέα γωνιά πειραμάτων που θα επεκτείνω και σε άλλες δραστηριότητες τύπου sensory table συν τω χρόνω…Περιττό να πω, ότι έγινε αμέσως η πιο hit γωνιά, και είναι τέλεια τόσο για εμπέδωση των χρωματικών μας αναζητήσεων , όσο και για λεπτή κινητικότητα και ελεύθερους πειραματισμούς…. κλπ…. κλπ…
...............................................................................
Αυτό όλο με τα χρώματα το συνδυάζω πάντα και με το παραμύθι του Ουράνιου τόξου, του Αλέξη Κυριτσόπουλου...και τις μικρές ιστορίες της Παυλίνας Παμπούδη, και αυτό το υπέροχο τραγουδάκι…Επίσης μου δίνει αφορμή να κάνω και μια εισαγωγή συνδυάζοντας χρώματα και συναισθήματα, και φυσικά σε ένα από τα αγαπημένα μου που είναι η ζωγραφική και οι ζωγράφοι   με πρώτο πάντα για ξεκίνημα τον υπέροχο Κandinsky με τους κύκλους του...

και ό,τι άλλο προκύψει κάθε φορά ….
............................................................................................
Αισθάνομαι ότι αν αφεθώ στους ρυθμούς μου και στους συνειρμούς μου, μπορεί να με βρουν τα Χριστούγεννα ακόμη να ασχολούμαι με αυτά….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου