Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Κουτιά παρουσίασης



Στην αρχή της χρονιάς όπως όλοι-ες ξέρετε καλά, γίνονται πολλές και διάφορες δραστηριότητες, με σκοπό να γνωριστούμε όλοι καλύτερα μεταξύ μας και να δέσουμε σαν ομάδα.Επίσης να καταλάβουμε πόσο διαφορετικοί και μοναδικοί είμαστε, αλλά ταυτόχρονα και πόσο μοιάζουμε και πόσο αυτό είναι ο σημαντικός ''πλούτος'' της ομάδας μας.
Μια από αυτές τις δραστηριότητες είναι και αυτό το κουτί. 

Πάντα ξεκινάω με το δικό μου, με την ερώτηση παγίδα (με την αναμενόμενη απάντηση...)αν θα θέλανε τα παιδιά να μάθουν κάποια πράγματα για μένα και έτσι να με γνωρίσουν καλύτερα. ...Φυσικά και θέλουν, κι έτσι την άλλη μέρα φέρνω και παρουσιάζω το κουτί μου στο σχολείο και τους αφήνω ν΄ανακαλύψουν διάφορα ''εντυπωσιακά'' πράγματα για μένα (με πάντα κορυφαίο στον εντυπωσιασμό τη φωτογραφία με τις τρεις μου γάτες!!!)
Μετά ακολουθεί η πονηρή ερώτηση:-θα θέλατε κι εσείς να φέρετε τα δικά σας κουτιά;;;Φυσικά και πάλι θέλουν! Κι έτσι φτιάχνουμε μία λίστα (μετά από κλήρωση) με όλα τα ονόματα και διαλέγουμε και μια ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία θα γίνονται αυτές οι παρουσιάσεις, κολλάμε κι ένα σχετικό σηματάκι στο ημερολόγιό μας. Τώρα  ξέρουμε ότι εκείνη την ημέρα κάποιος θα φέρει το κουτί του στο σχολείο και περιμένουν όλοι με ανυπομονησία.

Μέσα στο κουτί μπορούν να βάλουν:5-10 φωτογραφίες που να μας δείχνουν σημαντικές στιγμές και πρόσωπα από τη ζωή τους, το αγαπημένο τους κουκλάκι που μ΄αυτό κοιμούνται ακαλίτσα, το αγαπημένο τους βιβλίο, cd με το αγαπημένο τους τραγούδι, το αγαπημένο τους παιχνίδι και κάτι άλλο από το σπίτι τους που είναι σημαντικό γι΄αυτά και έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία.
Δίνουμε και μια σχετική ανακοίνωση στους γονείς που αναφέρει τους στόχους,τη διαδικασία αλλά και την προετοιμασία του κουτιού.

Και επιτέλους έρχεται το κουτί στο σχολείο!!!!!!!!!!!

Καθόμαστε όλοι παρεούλα και το παιδί αρχίζει να ξεδιπλώνει τους θησαυρούς του στους φίλους του,να δείχνει, να εξηγεί, να διηγείται, να απαντάει στις ερωτήσεις τους,κλπ κλπ. . Ακούμε και το τραγούδι που μας έχει φέρει και μετά έτσι όπως καθόμαστε στον κύκλο, περνάνε χέρι με χέρι, όλα τα πράγματά του για να τα επεξεργαστούν όλοι με την ησυχία τους. Παίζουμε με το παιχνίδι του, χορεύουμε με τη μουσική του ,το παραμύθι του μπορεί να μπει στη γωνιά της βιβλιοθήκης ή και να το διαβάσουμε αργότερα...Σχολιάζουμε τι μας άρεσε πιο πολύ από αυτά που είδαμε και τι καινούργιο μάθαμε μέσα απ΄αυτή την παρουσίαση για τον φίλο-η μας!!! Του δίνουμε και ένα αναμνηστικό δίπλωμα και όλοι είναι ευχαριστημένοι.




Η Ι. και ο Η. παρουσιάζουν το κουτί τους.


Γενικά τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς την ημέρα του κουτιού!!! Ξέρω ότι πολλοί από σας κάνουν αντίστοιχες δραστηριότητες. Κάτι παρόμοιο γίνεται και μέσα στο πρόγραμμα Βήματα για τη Ζωή. Εγώ πάντως  τη θεωρώ μια από τις πολύ σημαντικές δραστηριότητες (και εγώ η ίδια ανακαλύπτω τόσα καινούργια πράγματα για τα παιδιά μου!!) και ο τρόπος αυτός να γίνεται μου φαίνεται σχετικά απλός (και γιατί δεν σου τρώει όλη τη μέρα, και γιατί δεν εμπλέκει τους γονείς, πράγμα που δεν θεωρώ απαραίτητο...αλλά και όσον αφορά την προετοιμασία του στο σπίτι).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου